Història

En el curs 1972-73 el llavors ACPE (avui Secció Muntanya de Taula de Joves Comtal), organitzà en el mes d’octubre de 1972 la primera edició de la TRAVESSA DEL MONTSENY.

L’itinerari era gairebé com l’actual amb l’excepció que s’iniciava al Tagamanent en lloc d’Aiguafreda i que els primers anys el control final es situava a La Batllòria en lloc de Gualba de Dalt.

La segona edició es realitzà en el curs 1976-77 i en concret en el mes de febrer de 1977. La tercera edició es realitzà el curs següent 1977-78 i quedà fixada en el mes de maig des de l’any 1978. A partir d’aleshores ininterrompudament cada mes de maig o de juny s’ha realitzat fins l’actualitat.

Per cercar els orígens de la seva realització ens remuntem a l’any 1916 quan el Centre Excursionista Barcelonès organitzà una travessa al Montseny amb idèntic itinerari que el nostre actual. Posteriorment l’any 1927 el Centre Excursionista Rafel de Casanova organitzà també una travessa pel Montseny amb sortida d’Aiguafreda i que finalitzava a Sant Pere de Vilamajor.

Així a partir de 1972, la Taula de Joves Comtal recupera aquesta travessa. Des de l'any 2014 l'organització ha passat a ser del Club Excursionista Caminaires de Vilamajor. I enguany, a l’any 2024, celebrem la 48a. edició.

Cada any s’han anat realitzant modificacions del recorregut i del reglament de la prova, procurant sempre adequar-se a les característiques dels participants i als canvis de costums que el temps ha portat. Així, els darrers anys, el recorregut ha tornat a començar des d’Aiguafreda, enlloc del Figaró com s’havia fet en edicions passades. Recentment s'ha modificat l'ascens a Les Agudes, que es feia pels Castellets i ara es fa pel sender que pujar a través de la tartera des de Sant Marçal.

Pel que fa al futur de la TRAVESSA DEL MONTSENY, els organitzadors el veiem com un repte de continuïtat i millora, sense oblidar en cap moment les adversitats que suposa haver de treballar amb els mínims recursos i la incògnita de quins recolzaments es rebran per cada edició. Davant d’això hi posem tots els mitjans que tenim per garantir cada any un nou èxit de participació i organització, assolint també així la satisfacció dels participants.

Vet aquí que fem una crida a tothom que vulgui col·laborar, esponsoritzar o participar en l'organització de la Travessa. Us podeu posar en contacte amb nosaltres per qualsevol dels mitjans habituals.